Gamla betalar för mycket för maten

Flera kommuner i Värmland har fått underkänt av länsrätten för att man tar för mycket betalt av åldringar som får sin mat via äldrevården. En 92-årig kvinna från Säffle har till exempel bara 75 kronor över i plånboken sedan kommunen krävt in sina avgifter, uppger Nya Wermlands-Tidningen.
För sina 75 kronor ska kvinnan betala kläder, medicin, hygienartiklar med mera. Det är de nya regler som kom i socialtjänstlagen den 1 juli förra året som skapat problem. Kommunerna fick då rätt att höja sina avgifter i äldrevården om åldringarna får lagad mat. Länsrätten i Värmland har dömt till kommunernas nackdel i de mål man haft men besluten kan komma att ändras. -Jag tror säkert att domarna kommer att överklagas. Vi får se med spänning på vad Kammarrätten och kanske också Regeringsrätten kommer fram till, säger rådman Joar Berglund. Länsrätten anser att lagen är dubbeltydig när det gäller taxan för lagad mat och Joar Berglund tycker själv att den tolkning han gjort i domarna är ganska tveksam. -Det finns säkert andra domare som tycker annorlunda, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".