Rättegång om Ransäterskonkurs inleds idag

Idag inleds rättegången vid Sunne tingsrätt mot två tidigare nyckelpersoner vid Ransäters Hembygdgård. Dom båda är åtalade för grova bokföringsbrott.
Det är den tidigare ordföranden och revisorn som misstänks för att under flera år manipulerat med föreningens räkenskaper. Ransäters Hembygdsförening gick i konkurs 1996 och hade då en skuld på över 20 miljoner kronor. Orsaken var bland annat storstilade planer på ett hotellbygge. Ett bygge som fick avbrytas på grund av att det saknades pengar och finansiärer. De hus som då redan var byggda såldes och flyttades. Men oegentligheterna startade enligt åklagaren redan 1992. Bland annat har ombokningar gjorts i boksluten av kostnader som istället bokförts som ökat värde på tillgångarna, så kallad aktivering. Det här har gett ett missvisande resultat för åren 1992 till och med konkursen 1996. I årsredovisningarna har man inte heller gett några upplysningar om hur olika statliga bidrag bokförts. Det här har inneburit att verksamheten inte har kunnat bedömas på ett riktigt sätt med ledning av bokföringen. Enligt åklagaren är brotten grova eftersom felaktigheterna genomförts systematiskt under lång tid och att det avsett stora belopp som haft avgörande betydelse i finansiella sammanhang. Både ordföranden och revisorn förnekar brott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".