Läkare varnas för oaktsamhet

En läkare verksam vid en vårdcentral i Värmland har tilldelats en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Läkaren opererade in en urinkateter genom buken på en patient utan att först kontrollera att patienten behandlades med Waran, en medicin som tillförs för att blodet inte ska koagulera.
Patienten fick åka hem, men redan efter ett par timmar fann hemtjänstpersonal honom medvetslös där.Mannen hade fått en kraftig blödning i buken och fick föras till Centralsjukhuset i Karlstad för akut vård. Ansvarsnämnden konstaterar att läkaren borde ha kontrollerat om patienten behandlades med Waran innan han utförde operationen. Ingreppet skulle då ha skjutits upp. Läkaren har av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen, skriver Ansvarsnämnden som finner att felet varken är ringa eller ursäktligt och ger läkaren en varning. Läkaren har godtagit de anmärkningar som riktats mot honom och skriver i sitt yttrande till nämnden att han är uppriktigt ledsen för de besvär han orsakat patienten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".