Djurägare anklagas för vanvård

En djurägare i norra klarälvdalen har under en längre tid, enligt miljö och byggnämnden i Torsby kommun, misskött sina djur.
Djurhållaren har därför fått ett vitesföreläggande på sammanlagt 30 000 kronor om han inte snarast rättar till bristerna.Det är vid ett flertal inspektioner som miljö- och byggnämnden i Torsby med veterinär har konstaterat att djuren var magra, en del kraftigt avmagrade, det har heller inte förekommit någon parasitbekämpning, vilket kan vara en av orsakerna till alltför magra kreatur, och vid ett tillfälle hade en nyfödd kalv efterbörden fastfrusen, i hagen fanns det också en tjur som haltade på grund av dåligt verkade klövar, djuren har haft undermåligt med vatten och vindskydd. Miljö- och byggnämnden föreslår förutom vitesföreläggandet på sammanlagt 30 000 kronor också att länstyrelsen provar ett förbud för djurägaren att fortsättningsvis ta hand om djuren. Paret skriver i ett svarsbrev till Torsby kommun att de gör sitt bästa för att ta hand om djuren men bristen på pengar gör att det är svårt att dels fodra ut djuren dels att stängsla och bygga upp vindskydd när det är tjäle i marken, istället föreslår dom att vitespengarna ska gå till en upprustning av gården, men om brevet är ett överklagande av beslutet om vitesföreläggande eller inte är svårtolkat enligt miljö och byggnämnden i torsby kommun som gör en ny inspektion på gården i norra klarälvdalen inom kort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".