Högskolelärare sliter men trivs

Universitetslärare har hög arbetsbelastning och mycket övertid men trivs ändå med sitt jobb. Det visar en stor undersökning som Högskoleverket presenterar idag.
Lärare vid landets universitet och högskolor har fått svara på en enkät om sin arbetssituation. Sveriges cirka 23 000 högskolelärare arbetar i genomsnitt 48 timmar per vecka. Drygt hälften av dem arbetar övertid flera gånger i veckan och måste ofta ta helgen till hjälp. Professorerna arbetar mest - tre fjärdedelar av dom uppger att dom jobbar mer än 50 timmar i veckan. Men trots den höga arbetsbelastningen trivs majoriteten av lärarna på sitt arbete, bland annat eftersom de ofta har möjlighet att påverka sina arbetsuppgifter. Många lärare upplever att det har skett försämringar under senare år. Av dem som har arbetat minst tio år anser 85 procent att arbetsbelastningen har ökat under de senaste tio åren. Många tycker också att förutsättningarna att bedriva undervisning blivit sämre, att studenternas krav på dem har ökat och att studenternas förkunskaper har minskat. Lärarnas ökade arbetsbelastning beror enligt Högskoleverkets pressmeddelande på ett ökat antal studenter och att högskolorna fått mer att göra, bland annat vad gäller samverkan med det omgivande samhället.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".