Kommunerna dåliga på alkolås

Endast fyra kommuner i Värmlands län får godkänt av Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, i en enkätundersökning om antalet alkolås i kommunens fordon. Sämst är Kristinehamns kommun, och bland dom bästa är Sunne kommun, och två kommuner har inte ens svarat MHF.

Det är nyligen MHF har genomfört enkätundersökningen i Sveriges samliga 290 kommuner, där egna fordon och upphandlade transporter har redovisats.
Betyget har satts i tre färgsteg, röd betyder att kommunen gjort alldeles för lite för att göra alkolås till en självklar ingrediens i fordonsparken, grön betyder att ett flertal bilar har alkolås och att det kommer att installeras alkolås i nya bilar, och gul färg betyder att det finns några fordon med alkolås.
I Värmland hamnar Kristinehamns kommun längst ner på listan av röda kommuner och sällar sig till de absolut sämsta i hela Sverige, men man har gott sällskap av Arvika, Grums, Kil, Torsby och Årjäng.
Bäst i länet att satsa på alkolås i bilarna är Hagfors, Munkfors, Storfors och Sunne kommun.
Gul färg i enkäten, alltså knappt godkänd får kommunerna Filipstad, Forshaga, Hammarö och Karlstad. Två kommuner, Eda och Säffle har inte svarat överhuvudtaget på MHFs enketundersökning.
Men trots att Sunne kommun får godkänt i undersökningen säger en tjänsteman där att det kommer att bli för dyrt att installera alkolås i samtliga fordon, där till exempel bara sociala avdelningen har 80 bilar, och med en kostnad på minst 15 000 per alkolås skulle det belasta nämnden med 1,2 miljoner kronor, vilket är ohållbart, och dessutom tyder mycket på att det blir standard med alkolås i nya bilar om fem till tio år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".