Utredningar om brott mot barn drar ut på tiden

Allt fler utredningar om brott mot barn läggs på hög i landet. Fall där barn har utsatts för brott ska utredas inom tre månader, men polis och åklagare klarar inte av tremånadersgränsen.
I Västerås finns ett uppmärksammat fall, där en pappa misstänks för att ha skakat sin några veckor gamle son till döds för ett drygt år sen. Där väckte visserligen åklagaren åtal redan i april förra året, men trots det har ännu inte någon rättegång blivit av. Nils Hallonsten är vice chefsåklagare i Västmanlands län. Han säger att även om polis och åklagare klarar av att utreda ett fall av barnbrott inom tre månader så är det många andra instanser som spelar in och som också har ont om resurser. I fallet med det några veckor gamla barnet i Västerås, väntar nu åklagaren på att rättsläkaren ska yttra sig, sedan kanske rättegången kan bli av.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".