Bilskojarrättegången inledd

Idag inleds rättegång i Arvika mot en 50-årig före detta bilhandlare i Arvika som importerat begagnade bilar från utlandet och sålt de vidare i Sverige.
Mannen är åtalad för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.Verksamheten, byggde på affärsidén att momsfritt köpa bilar i ett annat medlemsland inom EU, och sedan sälja bilarna vidare till svenskar. Den åtalade gjorde själv inköpsresor till Danmark och Tyskland, men han har också låtit andra personer köpa in egna bilar genom hans firma. Enligt åtalet har företaget uner tiden 1995 till 1997 handlat bilar momsfritt till ett värde av 24 miljoner kronor. Dessa affärshändelser har inte bokförts, och räkenskaperna finns inte kvar. Dessutom finns försäljningsdokument från en firma i Hamburg som inte existerar och där beloppen inte är de samma som kundern faktiskt betalat.Den åtalade mannen har dels åsidosatt bokföringsskyldigheten och dels upprättat osanna affärshandlingar, för att komma undan skatt. Åklagaren yrkar också på näringsförbud i 5 år. Rättegången som börjar idag beräknas vara avslutad i övermorgon fredag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".