Fler ska kunna skicka VMA

Vid olyckor eller risk för olyckor kan räddningstjänst eller polis gå ut i radio och TV med viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Förra året bestämde regeringen att VMA-systemet ska kunna användas även vid kriser i samhället.

För ett par år sen beslöt regeringen att undersöka om fler än polis och räddningstjänst kunde få använda systemet för viktigt meddelande till allmänheten.

Bakgrunden var de dramatiska kriser som hade avlöst varandra som Tsunamikatastrofen och stormen Gudrun. Efter tsunamikatastrofen riktades stark kritik mot regeringen för att de regagerade för långsamt. Regeringen bestämde sig då för att skärpa krisberedskapen och där är viktigt meddelande till allmänheten en del.

Och enligt Mats Oscarsson på Räddningsverket finns det många aktörer som skulle kunna gå ut med viktigt meddelande till allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista