Byggföretaget tvingat ta tillbaka uppsägning

Byggföretaget Allbyggarn i Karlskoga, som förra veckan sa upp en arbetshandikappad man, har efter förhandlingar med fackförbundet Byggnads fått dra tillbaka sin uppsägning.
Mannen det handlar om har arbetat på Allbyggarn sen 1994. Han snickrar fönster, trappor och trösklar, men på grund av sitt handikapp finns det arbetsmoment som han inte klarar av. Han får därför ett lönebidrag på 140 kronor i timmen, och arbetsgivaren betalar 30 kronor i timmen för hans jobb.Nu tycker Allbyggarn i Karlskoga att det blivit för dyrt, och har enligt mannen gett honom två alternativ - gå ner i lön eller sluta. Den anställde skulle få klara sig på bara lönebidraget och arbetsgivaren få helt gratis arbetskraft.Det här vägrade den anställde att gå med på, och han vände sig till tidningen Byggnadsarbetaren och berättade sin historia. När arbetsgivaren fick reda på det igår, via Radio Örebro, fick den anställde sparken. Det är i alla fall den arbetshandikappade mannens historia. Arbetsgivaren förnekar att uppsägningen berodde på att mannen tagit kontakt med media. -Vi har dålig lönsamhet och ser över hela verksamheten, säger han till Radio Örebro idag. Efter en förhandling med Byggnads idag, fick i alla fall mannen tillbaka sin anställning. Facket tänker heller inte godkänna att den anställde i Karlskoga får en lönesänkning. Så nu får mannen gå tillbaka till jobbet igen, och arbeta för samma lön som innan han blev avskedad.)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".