Säffle

Vill ha ny ledning efter chefskarusell

Socialdemokraterna i Säffle tycker inte att centerpartiet och kommunalrådet Daniel Bäckström klarar av att leda kommunen och vill nu se ett delat ledarskap. Bakgrunden är att Säffles två senaste kommunchefer har fått sluta med bibehållen lön.

- Det är aldrig den enes fel om två personer inte kan samarbeta. Nu måste den politiska majoriteten ta sig en funderare, säger gruppledare Jan Norlin (s).

Kommunchef nummer ett, Joel Nyström, har kvar sin kommunchefslön men jobbar med andra uppgifter i kommunhuset.

Kommunchef nummer två i ordningen, Lena Bäcker, slöt ett avtal med kommunen om att sluta efter drygt ett halvår. Hennes prislapp blev ungefär 1,2 miljoner kronor.

Och beslutet om det avslutade samarbetet fattades av kommunstyrelsens arbetsutskott, där Jan Norlin sitter med. Enligt honom fanns ingen annan lösning vid den tidpunkten.

Men nu menar alltså socialdemokraterna att de samarbetsproblem som har angetts som skäl till att Lena Bäcker slutade, framför allt ligger hos den politiska kommunledningen, med centerpartistiska kommunalrådet Daniel Bäckström i toppen.

- Vi vill se vad majoriteten gör nu. Ett lämpligt förfarande vore att vi bildar något slags samlingsregering fram till nästa val. Sedan får väljarkåren säga sitt, säger socialdemokraten Jan Norlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".