Karlstads kommun kräver att avvisnings- hotad afghansk flykting flyttar

Kampen för den avvisningshotade afghanske flyktingen Juma Lomani i Karlstad drabbades idag av ett nytt bakslag.
Hans ärende har som vi tidigare berättat återvisats till Migrationsverket för ny prövning och han har tillsvidare beviljats bidrag på 70 kronor om dagen.

När Juma Lomani idag besökte kommunen för att ansöka om hjälp med hyran fick han beskedet att han måste lämna sin lägenhet inom två veckor.

Juma Lomani är förtvivlad:
- Vart skall jag bo? Vart skall jag ta vägen? Jag vet inte.
Jag har pratat med kommunen om att jag bara har två månader kvar på skolan och får svårt att klara det om jag måste flytta till en flyktingförläggning i kanskae Filipstad och Säffle. Men de säger bara att det är beklagligt och inte kan göra något. Jag blir hänvisad till olika personer i kommunen och ingen vet vad de ska göra. Men det är ju en människa som drabbas. Nu måste jag vända mig till migrationsverket.

Birgitta Olsson har engerat sig i Jumas fall är mycket upprörd över kommunens agerande:
- Juma blir hänvisad till en flyktingförläggning någonstans.
Istället för att hjälpa honom så  stjälper man honom. Man kan ju själv tänka sig hur det är att ha mist hela sin familj i Afghanistan. Han har ingenting att återvända till och är beroende av de vänner och det kontaktnät han byggt upp. Det finns inga ord för denna velighet, säger Birgitta Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista