Ansträngd ekonomi för landstinget

Trots ansträngningar är ekonomin inom landstinget fortsatt besvärlig. Det visar årets första rapport som omfattar månaderna januari och februari.

Enligt rapporten visar en helårsprognos på 22 miljoner kronor i underskott. Det är 72 miljoner sämre än budget. Kommer sedan landstingsfullmäktige i slutet av april besluta om extraordinära insatser för att korta vårdköerna, ja då blir det ytterligare 20 miljoner i underskott.
Orsaken till att ekonomin inte går ihop är bland annat att skatteintäkterna nu är vikande från en tidigare hög nivå, och att statsbidragen försämras. Därtill kommer ökade kostnader inom verksamheterna medicin, allmänmedicin och opererande specialiteter. Kostnaderna för inhyrd personal ökar och är koncentrerad till Allmänmedicin, men ansträngningar pågår för att förbättra rekryteringen.
Men för att nå beslutat resultatmål inom allmänmedicin pågår MBL förhandlingar vid tolv vårdcentraler i länet om neddragningar, som berör undersköterskor, läkarsekreterare, kuratorer och fotvårdsterapeuter, men det kommer att ge effekt först 2009.
Landstingets första ekonomiska rapport bygger på en kort tidsperiod och är därför inte säker, och den osäkerheten förstärks av en hotande konflikt med vårdförbundet, som i hög grad kan påverka utvecklingen säger landstingsdirektören Tore Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista