Fästingplågan redan här

Den milda vintern har gjort att fästingarna har blivit fler. Dessutom har flera personer, redan nu i vinter, smittats av sjukdomar orsakade av fästingbett.

Fästingar är tuffa djur som kräver bara fem grader i medeltemperatur per dygn för att komma fram. Det säger Lars Åke Janzon, som är biolog på Naturhistoriska Riksmuséet.
När vintern är så varm som den varit i år blir fästingarna mer aktiva tidigare. Det gör att den tid de kan föröka sig blir längre.
Att fästingarna varit aktiva under vintern har gjort att flera personer redan smittats av sjukdomar de fått genom fästingbett, till exempel Borrelia och TBE.
- Förra året hade vi fler antal fall av TBE, hjärninflammation, och Borrelia finns nu på ganska många ställen, i princip i hela södra Sverige, säger Lars Åke Janzon.
Men det är inte bara fästingen som trivs när vintrarna blir mildare. Även mördarsnigeln trivs i värmen.  
Mördarsnigeln, som lever under ungefär samma premisser som fästingarna, är dock inte riktigt lika tuffa som fästingarna. De kräver en temperatur på cirka åtta-nio plusgrader för att komma fram, säger Lars Åke Janzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".