Rektorer vill ha mer resurser mot främlingsfientlighet

En fjärdedel av de värmländska rektorerna tycker att skolorna har för lite resurser för att arbeta mot främlingsfientlighet.
Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio skickat till landets högstadier och gymnasieskolor.

Ett 60-tal värmländska skolor fick enkäten och 41 svarade. Enligt resultaten efterlyser flera rektorer mer resurser för att arbeta mot främlingsfientliga krafter.
Rektorerna är mycket nöjda med hur eleverna uppnår målen kring kunskap om demokratiska frågor, men en femtedel efterlyser samtidigt mer kunskap hos den egna personalen i frågor om hur nazistiska och främlingsfientliga grupper ska hanteras och bemötas. Tre fjärdedelar av skolorna har dock en policy för hur dessa besök ska hanteras.
I landet i stort har runt en femtedel av de skolor som svarat på enkäten hittat främlingsfientlig propaganda, som flygblad och affischer, någon gång de senaste åren.
I 34 procent av skolorna har det hittats främlingsfientligt klotter. Värmland visar liknanade siffror. I tre värmländska fall spred elever på skolan propagandan och i fem fall var det folk utifrån som tagit sig in.
Vid drygt 8 procent av de svenska högstadie- eller gymnasieskolorna som svarade på undersökningen har personer med nazistiska eller främlingsfientliga sympatier tagit till våld. I Värmland rapporterar undersökningen om två sådana händelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".