Oro för vårdkonfliktens effekter

Igår kom Vårdförbundet och landstinget i Värmland överens om att vissa anställda inom lab och röngten skulle undantas från strejken. Därmed bedöms strejken inte längre vara samhällsfarlig. Men oron är ändå stor inför hur vården kommer att se ut i länet på måndag då strejken bryter ut med full kraft.

Våra vårdplatser kommer att vara helt fulla, vi kommer att ha svårt att göra någon annan diagnostik på lab och röntgen än den som är helt akut att använda vårdplatser.
- Vi kommer att ha ganska trångt på övriga vårdplatser också, säger Hans Karlsson.
- Strejken kommer att förvärra vårdköerna. Vi har haft en period med mycket hög aktivitet på behandlingar och operationer och den trenden riskerar att brytas nu. Det kommer att ha effekter både under konflikttiden och när strejken äntligen tar slut eftersom det tar ett tag att starta igen, så det här försämrar våra möjligheter att uppfylla vårdgarantin.

Göran Karlström är divisionschef för opererande specialiteer och han säger att planerade operationer på till exempel cancerpatienter helt kommer att ligga nere under strejken:
- Om det är en tumörsjukdom som kräver ett operativt ingrepp, som i sin tur kräver att man är inlagd på sjukhus så är den verksamheten totalt inställd i hela länet, säger Göran Karlström.
- Jag känner mig ganska övertygad att oron växer och att man känner en viss förtvivlan över att inte veta när man får sin operation. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".