Fel larm fördröjde hjälp

Tillbudet när en patient fick ligga nedsövd i över en timme eftersom en sköterska fastnat i hissen på Centralsjukhuset i Karlstad kunde ha undvikits. Det skriver Lars Nilsson, fastighetschef på Landstingsfastigheter i ett svar på överläkare Bo Nilssons brev till landstingsdirektören.

Operationssköterskan skulle ha använt larmknappen när hon fastnade hissen på Centralsjukhuset i Karlstad. Då hade det inte behövt ta så lång tid att få ut henne, skriver Lars Nilsson. Händelsen inträffade för en dryg vecka sen.
En patient som skulle opereras hade redan sövts ner, men då sköterskan fastnade i hissen med steril utrustning som skulle användas vid operationen fick man vänta med ingreppet i en hel timme.
Hissen har stannat flera gånger tidigare och överläkare Bo Nilsson undrade i ett brev till landstingsdirektören varför problemet inte åtgärdats då patienter riskerar att skadas eller avlida.
Enligt fastighetschef Lars Nilsson berodde fördröjningen på att sköterskan ringde till sjukhusets växel istället för att använda larmknappen och hon skulle också vid telefonsamtal ha sagt till fastighetsteknikern att det inte var bråttom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista