Fel på fel i vården drabbade 43-åring

Det var många fel som uppdagades när Socialstyrelsen utredde ett lex Maria-ärende om en 43-årig man med kronisk sårproblematik som tvingats få sitt ben amputerat för att inte mista livet.

Otydliga remissrutiner, remittering till fel specialitet, otillräcklig kommunikation, erfarenhetsbrist hos behandlande personal, och attityder och förhållningssätt som påverkat händelseförloppet.  Det är några av de misstag som verksamheten själv identifierat.

Dessutom var det bristande dokumentation, så händelseförloppet kunde inte värderas och följas av alla inblandade.

Och de var många - vårdcentral, medicinkliniken vid sjukhuset i Arvika, infektions- och kirurgkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad och även Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Socialstyrelsen, som haft svårt att utreda ärendet, bland annat eftersom man inte fått alla kompletterande handlingar som efterfrågats, förutsätter nu att åtgärder vidtas för att förhindra att någon liknande händelse inträffar igen.

Socialstyrelsen kommer också att följa upp ärendet på lämpligt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista