Gatuförsäljning får beskt pris

I dag delades utmärkelsen Bottennappet ut av landets konsumentvägledare, som just nu har konferens i Karlstad. Bottennappet går till en företeelse som gett konsumenterna problem det senaste året, och i år var det canvasförsäljning - den nya sortens gatuförsäljning, som fick den osmickrande utmärkelsen.

Annika Wilow Sundh är ordförande i Konsumentvägledarnas förening:
- Vi syftar inte i första hand på knallar, utan mer på den handel där man står på supermarkets och i kommerscenter och marknadsför elabonnemang och telefonabonnemang. Nu på senare tid har det ju också dykt upp banker som säljer in kreditkort den här vägen och det är ju ganska krångliga avtal som man ska ta ställning till vid den här typen av köp.
- Problemet är att försäljningen går till på ett väldigt snabbt sätt. Konsumenten hinner inte sätta sig in i villkoren och dessutom är det inte alltid så att den muntliga informationen stämmer med den skriftliga information kunden får i ett senare skede.
Någon ångerrätt finns inte heller vid köp av den här typen av gatuförsäljare och det är något som konsumentvägledarna vill ändra på genom att ändra på distansavtalslagen så att även den här typen av köp har två veckors ångerrätt.