Dålig tillgänglighet för funktionshindrade i kommunhus

Många kommunhus runt om i landet har allvarliga brister när det gäller tillgängligheten för funktionshindrade. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Majoriteten av de 32 undersökta kommunhusen hade bristfälliga handikapparkeringsplatser, toaletter omöjliga att använda för en person i rullstol, samt dörrar och hissar som var stora hinder för de fuktionshindrade. Alla undersökta kommunhus uppvisade tillgänglighetsbrister i någon form.

Radio Värmland följde Olger Proko in i kommunhuset i Karlstad. Han är 19 år gammal och sitter sedan 12-årsåldern i rullstol och permobil på grund av en muskelsjukdom. Han säger så här om att använda permobil i Karlstad:
- Det funkar ganska bra, förutom att det är många väldigt höga trottoarkanter och då blir det väldigt svårt att åka nerför och uppför. Det är inte så bra eftersom att allt ska vara tillgängligt till år 2010. Det är ont om tid nu, så man borde rappa på.
Målet i kommunhuset är kommunalrådets kontor på tredje plan. Entrén är handikappanpassad med ramp sedan i höstas. Det finns en rejäl handikapptoa i entrén och receptionsdisken är anpassad till besökare som sitter ner. Men handikapphissen är trång, likaså toan på tredje plan och vid två tillfällen går elektriskt öppnade dörrar upp rätt på oss. Olger är ändå rätt nöjd.
- Det mesta är ändå rätt bra när det gäller tillgängligheten. Det var några saker som inte var så bra, hissen var för trång och dörren kom rakt emot mig när jag skulle in i huset.