Fler åtgärder krävs för att förebygga skred utmed Norsälven

Det behövs ytterligare skredförebyggande åtgärder utmed Norsälven i områdena Trossnäs, Törne och Snarberg. Det konstaterar Teknik- och fastighetsnämnden som nu beslutat föreslå kommunstyrelsen att ta ansvar för arbetet och söka statsbidrag.

Eftersom det brådskar och arbetena bör starta i närtid föreslås att kommunstyrelsen förskotterar pengar i avvaktan på statsbidraget. Avtal ska tecknas med fastighetsägare och det handlar om tre fastigheter i Törne där en fördjupad undersökning måste göras. Översiktliga mätningar har gjors som visar helt otillfredsställande säkerhet. Det handlar om sex fastigheter vid området Snarberg, även där visar mätningar på helt otillfresställande markförhållanden. Dessa fastigheter bör lösas in och rivas. Det är i nuläget inte någon akut skredrisk, men husen bör utrymmas senast under sommaren nästa år. I området vid Trossnäs är fem av sex berörda fastigheter utrymda. Fyra av dessa kan vara kvar efter att omfattande skredsäkrande åtgärder gjorts i form av markavschaktning och stora arbeten i Norsälven. Två av de sex husen ska lösas in och rivas. Vad kommunstyrelsen nu behöver ta ställning till är att ta det formella ansvaret för att genomföra dessa tre projekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista