Kristinehamn

Räddningsverket i övning för framtida jordbävningsinsatser

Räddningsverket vill få det svenska sök- och räddningsteamet som används vid svåra jordbävningar klassat som tungt räddningsteam. Därför genomförs denna vecka en övning som följs och bedöms av åtta internationella experter inom området.

På en gräsmatta utanför Räddningsverkets lokaler i Kristinehamn ligger hunden Ita tillsammans med sin matte, hundföraren Carina Nilsson:
- Vi ska söka i rasmassorna efter levande personer som ligger begravda och klämda. Jag hoppas att de här dagarna ska likna ett skarpt läge som det kan bli om man åker utomlands och att det är så likt som möjligt. Så att man ungefär har varit med om det.
Vid stora jordbävningr skickas många olika räddningsteam med skiftande kvalitet in i katastrofområdet. För att kunna avgöra kvalitet och kompetens har FN infört en klassificering av räddningsteamen.
David Norlin är ansvarig på Räddningsverket för klassificeringen av det svenska teamet och han tror att en certifiering som tungt team kommer att underlätta för räddningsverket att göra insatser vid jordbävningskatastrofer:
- I och med att man är ett klassificerat team, då vet mottagarlandet att de här kan vi ha nytta av, så det kommer säkert att underlätta i mottagandet och att man även tilldelas uppgifter som man är lämpad för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista