Lång väntan på uppskjutna behandlingar efter vårdstrejken

Det kan dröja innan de patienter som fått vänta på operationer och undersökningar på grund av vårdstrejken får göra sina ingrepp, trots att strejken nu är över.

Om två veckor går landstinget över till semesterplanering, och då minskar operationstakten.

-Vi vill fullfölja den ordinarie semesterplaneringen för vår personal så långt det är möjligt, säger Hans Karlsson, biträdande landstingsdirektör.

De patienter som har det största medicinska behovet kommer att opereras och få sina besök före andra, och Hans Karlsson kan i dag inte säga hur länge patienter kan behöva vänta, men brev kommer att skickas ut till berörda patienter.

Fram till i tisdags hade 985 operationer och 3555 undersökningar ställts in i Värmland på grund av strejken, och redan sedan tidigare fanns vårdköer inom ett antal kliniker. Men nu har arbetet med att beta av köerna börjat. Redan på onsdagskvällen ringdes patienter in så att operationerna kunde starta på torsdagsförmiddagen.

Landstingsledningen ska också diskutera vad som kan göras för att snabbt minska köerna, enligt Hans Karlsson kan det bli aktuellt med övertidsarbete för personalen, och att man köper in en del tjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista