Kristinehamn

Solens blommor har slagit ut

- Det enkla gör man inte först, det gör man till slut i livet.
Det säger Gerd Göran, som med utställningen Solens blommor har fångat solrosor och maskrosbollar med några få enkla penseldrag. Med ett alldeles eget uttryck.

När den 89-åriga konstnären fick frågan om hon ville ställa ut på Kristinehamns konstmuseum hade hon precis målat flera stora tavlor med solrosor.
- Jag tänkte, är det dom som är början på Kristinehamnsmålningarna. Och så blev det, säger hon och skrattar.
Gerd Göran är, liksom hennes målningar, färgstark. Hennes hennaröda hår går ton i ton med de stora orangea glasögonen. Sedan några år tillbaka ser hon dåligt och glasögonen har hon för att skydda sina ljuskänsliga ögon.
Och det får väl betraktas som högst anmärkningsvärt att Gerd Göran fortfarande, trots att hon fyller 90 år om några månader, och trots att hon ser väldigt dåligt, fortfarande sprudlar av energi och skaparlust. Ingen av tavlorna på utställningen är äldre än två år.

Att se Gerd Görans bilder är lite som att kisa mot verkligheten. De stor dragen blir kvar. Detaljerna vet man finns där ändå fast man inte kan se dem. Att gå nära hennes bilder är att förlora sig i färger och former, men tar man tre steg tillbaka är blommorna där.
Utställningen på Kristinehamns konstmuseum öppnar lördagen den 31 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista