Karlstad

Ungdomsmottagningen Druvan stängs i sommar

För första gången sommarstängs i år ungdomsmottagningen Druvan i Karlstad. Trots att ungdomsmottagningen får allt fler besökare och trots att antalet klamydiafall ökade dramatiskt i Värmland förra året, stänger nu ungdomsmottagningen i två veckor under sommaren.

Det beror på att personalen på mottagningen ska slippa ensamarbete, något som är viktigt ur säkerhetssynpunkt. Eftersom det är svårt att hitta barnmorskor med rätt erfarenhet går det inte att lösa öppethållandet med vikarier. Dessutom vill man satsa sina personalresurser på augusti månad, då har man högst tryck på hela året. Förutom att Druvan håller helstängt i två veckor, kommer den speciella mottagningen för killar att vara stängd ytterligare fyra veckor. Och många ungdomsmottagningar runt om i Sverige stänger helt eller håller öppet kortare tider under sommaren, men det duger inte, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU: - Att ungdomsmottagningarna håller stängt så mycket i en tid när oönskade graviditeter ökar, liksom sexuellt överförbara sjukdomar, det är verkligen inte bra och det drabbar ungdomarna, säger Åsa Regnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista