Karlstad

Lyckat sopsorteringsprojekt bland familjer i Karlstad

Sedan i höstas driver Karlstad kommun projektet MiljöVarDag, där 100 familjer lär sig att tänka miljösmart. Några av familjerna har försökt att bli bättre på att sopsortera.

Gertrud Gybrant är projektets avfallsexpert och hon tror att många som vill börja sopsortera krånglar till det för sig i onödan:
- Man försöker knö in alla olika typer av avfall under diskbänken istället för att ha avfallet i en garderob, eller i källaren.
Familjerna som har deltagiti projektet har minskat sina hushållssopor med 72 procent eller i genomsnitt cirka 90 kg per person och år.

För Joakim Nordanstig och hans familj var det just problemet med att organisera sorteringen, som gjorde att det dröjde ända till nu innan de började sopsortera på allvar.
- Man visste inte riktift hur man skulle börja och det var därför det här var så bra, säger Joakim Nordanstig. Vi fick hjälp att installera en kompost och så har vi installerat ett källsorteringssystem i källaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista