Premiär idag för båtbussar i Karlstad

Från och med tisdag kan den som vill åka kollektivt i Karlstad för första gången ta båten i stället för bussen. Fram till slutet av augusti kommer båtbussarna att trafikera älven och Vänern med tre olika linjer och i går, måndag, gick premiärturen.

Miljöpartistiska kommunalrådet Åke Pettersson Frykberg var den som kom med idén till båtbussarna, och han anser att man måste testa möjligheten.
-Vi har ett unikt läge med en stad som ligger mitt i ett Klarälvsdelta och vid Vänern, vi har unika möjligheter, säger Åke Pettersson Frykberg. 
Båtarna kör i Karlstadsbuss regi, med samma biljettpriser som på stadsbussarna. Det blir tre linjer, en ut till Hammarö och en guidad tur som heter Karlstad runt. Vi får provåka Älvlinjen, som går mellan residenset och Mariebergsskogen. På vägen passerar vi Sandgrundsudden innan Solabåten går in i pråmkanalen i Haga. Där kommer det att vara fri slussning i sommar, så andra båtar kommer också enkelt att kunna passera så länge båtbussarna går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista