MOTOR

Ove "Påven" Andersson död

Det råder sorg i motorvärlden idag sedan budet kom att förre svenske rallyföraren och stallchefen hos Toyota, Ove ”Påven” Andersson, avlidit i samband med en biltävling i Sydafrika. Kraschen som tog Ove Anderssons liv skedde under Milligan Trial Oldtimer Rally i Sydafrika, där han oskyldigt blev inblandad i en trafikolycka.

Under många år var Andersson en av rallyvärldens mest inflytelserika personer. Många har ”Påven” att tacka för att karriären fick en knuff i rätt riktning, bland andra finländaren Marcus Grönholm och Säfflesonen Daniel Carlsson.
Efter sin aktiva karriär byggde han upp japanska Toyotas rallysatsning, vilket bland annat ledde till fyra VM-titlar för stallet. Efter det fick han ansvar för Toyotas Formel 1-stall och var konsult åt det innan han gick i pension förra året. Ove ”Påven” Andersson blev 70 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista