KARLSTAD

Universitetet: "Vi räknar med avhoppen"

Karlstads universitet utgår från att många studenter hoppar av sin utbildning och budgeterar därför för de uteblivna inkomster som uppstår vid avhoppen.
Så kommenterar prorektor Thomas Blom vår nyhet att universitetet gick miste om 50 miljoner kronor på grund av studenternas avhopp och missade tentor förra året.

-Det är klart att det är ett problem, vi hade ju varit glada om vi fått hem de pengarna och studenten hade stannat kvar, säger Thomas Blom.
Som vi berättat tidigare gick Karlstads universitet miste om ungefär 50 miljoner kronor förra året på grund av att studenter hoppade av sina studier eller inte klarade av kurserna i förväntad takt. Det är framför allt de som läser enstaka kurser, ofta på deltid, som inte går klart kursen och tar de poäng som förväntats.
Det förklarar Thomas Blom med att programstudenterna är mer inställda på att studera på heltid under ett antal år, medan den som hoppar på en fristående kurs i många fall håller kvar vid ett arbete som också tar tid, och att universitetsstudierna då inte får första prioritet.
Har man råd med dem som läser för nöjes skull men kanske struntar i att göra sina tentor?
-Ja, givetvis. Det här är ju en viktig del när det gäller bildning totalt, så det är ingeting vi sorterar och säger att det ena är bättre än det andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista