Karlstad

Universitetet kan göra mer

Karlstads universitet skulle kunna göra fler insatser för att öka andelen studenter som fullföljer sina kurser. Det anser studentkårens vice ordförande Per Hulling, apropå vår nyhet att universitetet gick miste om 40 miljoner kronor förra året på grund av avhopp och missade tentor.

-Om man ska relatera till andra lärosäten så anser vi att Karlstad förhåller sig väl. Men det är klart att det finns många områden där det finns brister och utvecklingspotential.
Per Hulling nämner bland annat könsfrågor, och insatser för att färre personer med arbetar- och invandrarbakgrund ska hoppa av sina studier.
Systemet där universiteten tilldelas pengar allteftersom studenterna klarar sina kurser, har kritiserats. Och för att underlätta ekonomisk planering vill universitetsledningen i Karlstad hellre få alla pengar från staten utifrån hur många studenter som registrerats på kursen, och oberoende av hur många som faktiskt klarar den.
Men Per Hulling håller inte med.
-Fördelen med det här systemet är att det finns ett incitament för universitetet att hjälpa studenterna genom utbildningen. En nackdel kan vara att man kanske ger avkall på kvalitén på utbildningen och det är problematiskt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista