Karlskoga

Aktivister tog sig in hos Bofors

Tio unga aktivister, de flesta kvinnor, har klättrat över stängslet som omgärdar vapentillverkaren Bofors i Karlskoga. Där fann poliser dem strax efter midnatt, natten till söndagen.

- De hade inte förstört något utan bara satt upp något slags lappar, säger polisens länsvakthavande i Örebro Stefan Ekberg till TT.

De tio omhändertogs av polisen för förhör, misstänkta för brott mot skyddet av samhällsviktig anläggning och för olovligt intrång.

- Det är vad man kallar civil olydnad, säger Ekberg som konstaterar att de omhändertagna hittills varit samarbetsvilliga. - När förhören är klara så släpper vi dem och de kan vänta böter.

I ett e-brev till TT kallas sig aktivisterna för vapeninspektörer. De skriver att de skulle undersöka om huruvida någon olaglig produktion förekom hos Bofors.

”Information om vapenexporten undanhålls från svenska folket. Därför måste vi ta reda på den själva”.

I ett efterlämnat brev uppmanade de Bofors anställda ”att fortsätta inspektionen efter att aktivisterna lämnat platsen”.

Bofors fick ett liknande besök förra året, skriver de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".