Torsby

Torsby flygplats 50-årsjubilerar

På tisdagen var det 50 år sedan som första spadtaget till Torsby flygplats togs. Med anledning av det så höll flygplatsen öppet hus.

Flygplatsen och reguljärflyget till Arlanda har många gånger ifrågasatts sedan den anlades. Men Anders G. Högmark, ordförande i Sveriges regionala flygplatsförbund, tycker att flygplatsen och trafiken har en given plats.
- Det gäller att få fler passagerare. Inte minst för besöksnäringen är det viktigt. För ett län som Värmland, med stora avstånd och många företag som är exportberoende, så gäller det att göra dem tillgängliga på villkor som besökare från kontinenten, då kommer de inte hit.

Flera hundra personer hade kommit till flygplatsen för att fira 50-årsjubiléet av det första spadtaget.
Flygplatsen Fryklanda, som den egentligen heter, invigdes sex år senare. Sedan dess har det varit många turer kring flygplatsen och reguljärflyget till Arlanda.
Hundratals miljoner kronor av statliga och kommunala medel har lagts ner i verksamheten genom åren vilket har ifrågasatts av både politiker i Torsby och av allmänheten. Idag är flyget extra ifrågasatt eftersom det släpper ut stora mängder koldioxid.
- Det är väldigt politiskt korrekt att hylla tågen och spotta på flyget, säger Anders G. Högmark.
- Men samtidigt ska man komma ihåg att flyget bara står för en procent av våra utsläpp. På en punkt kan jag ge kritikerna rätt och det är att flyget idag inte btalar någon skatt på bränslet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".