Rutinerna skärps vid psykiatriska jourmottagningen

Landstinget skärper rutinerna på den psykiatriska jourmottagningen i Karlstad efter att en patient i 30-årsåldern avled i samband med att han övermannades och fick en lugnande spruta på mottagningen.

Det var i februari i år som mannen fördes dit av polis. Där blev han våldsam och övermannades av personal från två avdelningar samt väktare. Efter att mannen fått sprutan slutade han andas och fördes till akutmottagningen, två dagar senare avled han.
Dödsorsaken är ännu inte fastställd, men landstingets egen analys av händelsen gör att man nu vidtar flera åtgärder. Bland annat ska personalen få lära sig mer om bemötande och hotfulla situationer, man har också klargjort hur vakter respektive personal ska agera.
Dessutom kommer man att förbättra lokalerna, i väntan på att jourmottagningen flyttar närmare akuten, något som ska ske om två år.
Händelsen har även Lex Maria-anmälts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".