Karlskoga

Inget åtal för Karlskoga kraftvärmeverk

Miljöåklagaren i Örebro har beslutat att lägger ned förundersökningen mot Karlskoga kraftvärmeverk. Bolaget har tidigare anmälts av länsstyrelsen för att ha överskridit gränsvärdet för sina tillåtna dioxinutsläpp.

Redan 2006 visade Karlskoga kraftvärmeverks egna kontroller att dioxinutsläppet överskridit EU:s gränsvärde. Orsaken var, enligt bolaget, den ojämna förbränningen av plast, trä och papper i pannorna.
Utsläppet av höga dioxinhalter fortsatte även under 2007, trots åtgärder från bolagets sida.
Dioxiner är miljögifter som kan skada människor och djur.
Och Länsstyrelsen i Örebro, som är tillsynsmyndighet, bestämde i januari i år att anmäla Karskoga kraftvärmeverk till åklagarmyndigheten efter misstanke om brott mot miljöbalken.
Nu blir det inget åtal mot bolaget, det har miljöåklagaren beslutat, men länsstyrelsen har ställt ett antal frågor som bolaget ska svara på.
Länsstyrelsen vill veta om det verkligen är minneseffekt som gör att dioxinvärdena fortsätter vara höga, såsom bolaget påstår.
Karlskoga Kraftvärmeverks VD, Tommy Thalbäck, räknar med klara EU:s gränsvärde för dioxinutsläpp redan i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".