Vården måste högprioriteras

Samhällets resurser bör omfördelas å satsas på vården.Det anser Sjukhusläkarföreningen som nu slår larm om det försämrade läget på landets större sjukhus.
En inventering som Socialstyrelsen gjort visar att många sjukhus är överbelagda, bland annat centralsjukhuset i Karlstad. Det innebär stor medicinsk risk för patienterna, säger Anders Dahlqvist från Sjukhusläkarföreningen. Socialstyrelsens inventering visar att vid 30 av 36 större sjukhus i landet kunde man konstatera överbeläggning och på 18 sjukhus vårdades patienter vid andra kliniker än de var inskrivna vid. Kliniker - där den medicinska kompetensen att ta hand om patienterna - inte finns. Enligt Anders Dahlqvist handar det om mellan 10 - 40 patienter som ligger som överbeläggningar inom och utanför medicinkliniker. Att det ser ut som det gör beror bland annat på att de äldre blivit fler och att antalet vårdplatser minskat rejält. För att komma till rätta med det här problemet så menar Anders Dahlqvist att det måste satsas mer pengar på sjukvården. Passiva sjukskrivningar och förtidspensioneringar kostar och det bör därför ske en omfördelning av samhällets resurser, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".