Frivilliga unga hjälper äldre

Genom frivillighjälpen i Karlstad kan äldre få besök i hemmet och hjälp att komma ut på promenader ibland. Verksamheten har varit igång i ett par år nu och Ann-Marie Silvemark berättar vad det betyder för henne att drygt 60 år yngre Katja Jonasson besöker henne nångång i veckan.

Många är de äldre som har svårt att komma ut regelbundet och som är ensamma långt mer än de själva önskar. Men sedan ett par år tillbaka så kan äldre få besök i hemmet genom frivilligcentralen i Karlstad. En verksamhet som drivs i samarbete mellan kommunen, Röda Korset och Svenska kyrkan.

Idag finns det 42 frivilligarbetare i kommunen. Men alla äldre som vill få besök kan än så länge inte erbjudas det. 60 personer står för närvarande i kö.

Sedan i höstas har Ann-Marie Silvemark fått besök av drygt 60 år yngre Katja Jonasson. Tillsammans går de på promenader och ibland går de ut och äter tillsammans.

Det var när 18-åriga Katja Jonasson såg några äldre sitta ensamma utanför ett vårdboende i Viken som hon bestämde sig för att hon ville besöka någon äldre på fritiden efter skolan.

- Det är inte bara att jag hjälper gamla människor, utan jag tycker verkligen om att umgås med Ann-Marie. Att dela tankar med henne och ibland så ger hon mig goda råd, säger Katja Jonasson. Och hon tror att deras vänskap kommer att fortsätta.

- Hon är som min mormor, och för mig är familjen viktigast.