Nya regler ger de flesta dyrare tandvård

Sedan i tisdags gäller nya regler för tandvårdskostnader, bland annat får alla vuxna en tandvårdscheck och ett högkostnadsskydd har införts.

Men för de flesta värmlänningar innebär förändringarna att tandläkarbesöket blir dyrare, det säger Anne Teigen som är klinikchef och tandläkare på folktandvården Våxnäs i Karlstad.

- Ett enstaka hål blir dyrare, säger hon.

Men patienter som behöver mycket vård kommer att få stor glädje av förändringen.

Dels införs en tandvårdscheck, den är en slags rabatt som man får vid ett vanligt tandläkarbesök. Beroende på ålder är rabatten 150 eller 300 kronor per år.

Samtidigt införs ett högkostnadsskydd som innebär patienten betalar 50 procent av kostnader över 3000 kronor, och 15 procent när behandlingen blir dyrare än 15.000 kronor.

En annan förändring är att staten har slagit fast vad som är rimliga priser för olika behandlingar och om tandläkaren tar mer betalt än så, då får man inte hela sin rabatt.

Det kan alltså löna sig att jämföra priserna hos olika tandläkare, Folktandvården ligger exempelvis över referenspriset för vissa behandlingar.

Men Anne Teigen tror varken att Folktandvården kommer kunna sänka sina priser, eller att det blir någon patientflykt eftersom de flesta mottagningar ligger på ungefär samma prisnivå.