Specialgrupp ska bekämpa organiserad brottslighet

På torsdagen tog regeringen beslut om samordnade aktionsgrupper i arbetet mot den organiserade brottsligheten.
-Det handlar om att skapa en fredad resurs inom polisen som särskilt ska arbeta med den här typen av brottslighet, säger justiteminister Beatrice Ask till Radio Värmland.

Utöver detta kommer säkerhetspolisen även ges en utvidgad roll när det gäller hot och angrepp mot politiker, myndighetspersoner, målsäganden, vittnen och journalister.
Hur insatsen kommer att påverka polisens arbete i Värmland är fortfarande osäkert. Men av de 200 poliser som ska arbeta med den regionala aktionsgruppsverksamheten föreslås det att 20 av dessa ska arbeta i Örebro län, där även Värmland ingår.
-Vi kommer att kunna jobba med flera ärenden samtidigt. Den grova organiserade brottsligheten stannar ju inte inom Värmlands gränser, då bör man ha en fristående styrka som är mer flexibel, säger Rolf Sandberg, ställföreträdande länspolismästare i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista