Kommunals strejk närmar sig

Vid midnatt bryter kommunals strejk ut, om inte facket och arbetsgivarna under dagens medlingsförsök kan komma överens. I Värmland är det främst Karlstadborna som kommer att drabbas.
Det beror på att Karlstad är en av de kommuner där dagbarnvårdare och barnskötare som arbetar inom barnomsorg- förskola- och skola inom barn- och ungdomsförvaltningen, kommer att tas ut i strejk från och med i natt- till och med den 29 april. Det drabbar 310 barn i familjedaghem och cirka 350 barn i förskolan, där föräldrarna måste hitta annan tillsyn av sina barn. Dom två nattöppna daghemsavdelningarna som finns i kommunen, måste stänga nätter och helger. För den nattpersonalen bryter strejken ut i morgon bitti klockan 9.00. Det råder också nyanställningsblockad, vilket innebär att vikarier inte kan sättas in när ordinarie personal som är medlem i Kommunal, är borta från arbetet på grund av sjukdom och annat. Generellt för alla kommuner i Sverige är att även sophanteringen kommer att påverkas eftersom även den personalen är uttagen till strejk. Hushållsavfall kommar att hämtas som vanligt, men återvinningsstationerna kommer att vara stängda. Om konflikten bryter ut kommer sophanteringen att ligga nere till och med den 14 maj. Även parkerings- och trafikövervakare är uttagna till strejk. Arbetsuppgifterna är också i blockad, vilket innebär att ingen annan får göra jobbet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".