KARLSTAD

Bara en döms för gängbråksförberedelse

Sju av de åtta som stått åtalade för förberedelse till grov misshandel på Kronoparken i början på juni friades idag av tingsrätten.

Det var bara den 29-årige man från Åmål i vars bil en kniv och en batong hittades som dömdes idag, han dömdes till åtta månaders fängelse.
Enligt tingsrätten är det klarlagt att 29-åringen själv körde sin bil till Kronoparken och att han medvetet fört med sig vapnen. Det anses också uteslutet att de åtta åtalade av en slump strålat samman på Kronoparken.

Men när det gäller de övriga sju åtalade finner tingsrätten det inte bevisat att de färdats i 29-åringens bil, att de känt till att där fanns vapen, eller att de haft för avsikt att använda dem i någon misshandel och därför frias de alltså.

Tingsrätten var inte enig i sin bedömning.
Rättens ordförande ville att även 29-åringen skulle frias. Orsaken är att 29-åringen i förhör sagt att det händer att han lånar ut sin bil och att detta skulle kunna vara orsaken till att det legat vapen i bilen.
Att 29-åringen inte velat berätta mer om det här innebär inte att det han säger skulle vara felaktigt.
Åklagaren borde ha utrett detta bättre genom till exempel fingeravtrycksundersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista