Värmlänningarna väljer bil istället för kollektivtrafik

Var fjärde bilburen Värmlänning tar bilen dagligen trots att det finns möjlighet att välja ett kommunalt färdmedel eller cykel utan större tidsförlust.

- Visst kan siffrorna ses som skrämmande, men första steget till att ändra ett beteende är medvetenhet. Då är siffrorna positiva, säger Maria Krafft, trafikforskare på Folksam.
Undersökningen visar att den främsta anledningen till att Värmlänningarna tar bilen är att de har för mycket saker att transportera. Men att skjutsa familjemedlemmar och att lättare kunna tas sig från dörr till dörr är andra orsaker.

Trots det ökande miljömedvetandet väljer alltså en majoritet värmlänningar fortfarande att ta bilen istället för att cykla eller åka kollektivt.
Hans Zimmerman är transportrådgivare på Rådrummet i Karlstad och han tror att orsaken till att så många värmlänningar tar bilen handlar om hur vi värderar tid:
- Idag finns det inte kollektivtrafik som kan konkurrera tidsmässigt med bilen. Här krävs det ett helt nytt tänkande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista