SUNNE

Privat sjukvårdsförsäkring lönsamt för Sunne kommun

En ny studie visar att den privata sjukvårdsförsäkring som Sunne kommun tecknat för sina anställda lönar sig ekonomiskt och mänskligt. Det var förra kommunalrådet Karl-Johan Adolfsson som fick idén efter att själv ha varit patient i den offentliga vården.

Studien som bygger på en enkätundersökning och intervjuer har gjorts vid Göteborgs universitet. Studien visar att försäkringen inte bara är en ekonomiskt lönsam investering utan också att kommunen framstår som en mer attraktiv arbetsgivare. En annan slutsats av studien är att arbetsgivaren bryr sig om att personalen mår bra och får vara friska. Samtidigt minskar sjukfrånvaron. De negativa sidoeffekterna är att invånare i kommunen tycker att försäkringen är orättvis. Men enligt studien borde information om försäkringens goda effekter ge invånarna en mer positiv syn.En intervjuad politiker tycker att satsningen på försäkringen istället skulle läggas direkt på bättre verksamhet eller fler anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista