Migrationsverket anmält till JO

En kvinna i Värmland har anmält Migrationsverket i Göteborg till Justitieombudsmannen, JO. Enligt kvinnan är det vanligt att Migrationsverket räknar upp åldern på ensamkommande flyktingbarn utan att ha bevisning för det.

Kvinnan som anmält Migrationsverket är god man för en afghansk pojke som kom ensam till Sverige förra året.Pojken hade inga identitetspapper med sig men lyckades senare få en ID-handling från sitt hemland. Pojken kallades till Migrationsverket i Göteborg där det skulle göras en ålderbestämning. En handläggare skrev upp pojkens ålder med två år, till 18 år, med motiveringen att han såg äldre ut och att hans ID-handling kunde vara förfalskad. Migrationsverket beslagtog pojkens ID-handling vilket ledde till att pojken bröt samman.Han fördes till psykakuten för vård men har sedan hamnat mellan stolarna. Barn- och ungdomspsyk kan inte ta emot pojken eftersom han enligt Migrationsverket är 18 år. Inte heller vuxenpsyk tar emot pojken eftersom han saknar de sista fyra siffrorna i personnumret. Pojken fick inte heller bo kvar på boendet för ensamkommande flyktingbarn. I sin anmälan till JO ifrågasätter kvinnan Migrationsverkets rätt att frånta en person hans ID-handlingar i original. Kvinnan anser också att Migrationsverket ofta skriver upp åldern på ensamkommande flyktingbarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista