Lekvattengranen lever vidare

Sveriges högsta gran - den värmländska Lekvattengranen, blev riksbekant i mitten av mars. 150 år gammal och 48 meter hög blev den nedsågad eftersom den börjar ruttna, men nu får den gamla granen ändå leva vidare.
Det är genom det svenska förädlingsprogrammet för skogsträd som jättegranens arv nu förts vidare till flera hundra tusen unga granar i Värmland, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland.Johan Sonesson på forskningsinstitutet Skogforsk säger att Lekvattengranen redan 1954 blev utvald att ingå i det svenska förädlingsprogrammet för skogsträd tack vare sina fina egenskaper.Forskarna tog ris från granen och gjorde ett stort antal ympar som sedan planterades ut i tre olika fröplantager i Mellansverige.Där står ymparna än i dag och korsar sig med ympar från andra granar som också har fina egenskaper.Resultatet blir varje år stora mängder frö av hög kvalitet, som skördas och blir granplantor som sedan planteras ut i skogen.Lekvattengranen är en av cirka 6 000 svenska granar som ingår i det svenska förädlingsprogrammet för skogsträd.Eftersom Lekvattengranen för sin goda tillväxt och vitalitet vidare till sina avkommor kommer den att fortsätta korsas vidare i många decennier. Lekvattengranen lever alltså vidare, säger Johan Sonesson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".