Sjukfrånvaron minskar i Landstinget

För första gången på flera år minskar nu sjukvfrånvaron i det värmländska landstinget. Ett samarbetsprojekt mellan försäkringskassan och landstinget som startade i höstas har gett positiva resultat.
Den första delrapporten om projektet Hälsosam visar att den sammanlagda sjukfrånvaron i landstinget har minskat, vilket är ett trendbrott för första gången på flera år.År 2001 var korttidsfrånvaron inom hela landstinget fyra kalenderdagar per anställd och år. Under året 2002 minskade korttidsfrånvaron till tre kalenderdagar per anställd och år. Delrapporten visar också att antalet personer med långtidsfrånvaro mer än 90 dagar har minskat från 391 till 337 på ett år. Heltidssjukskrivningarna har minskat och deltidssjukskrivningen istället ökat från 20 procent i augusti 2002 till 37 procent i februari 2003. - De positiva effekterna beror på att vi har samordnat våra resurser, tagit fram rutiner, arbetsmodeller och arbetsmaterial samt utbildat chefer personalsekreterare och fackliga företrädare. Det säger projektledare Meta Fredriksson. Hon säger också att samtliga med långtidssjukfrånvaro har en strukturerad plan kring sin rehabilitering. Försäkringskassan och landstinget har nu beslutat att utvidga projektet till att även omfatta Arvikaområdet. Planen är att alla inom landstinget i framtiden ska arbeta efter och omfattas av Hälsosamkonceptet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".