Karlskoga

Stora mängder föroreningar rinner ut i Karlskogas sjöar och vattendrag

Mer än 16 ton föroreningar åker årligen med dagvattnet ut i sjöar och vattendrag i Karlskoga kommun. Det visar en ny undersökning av förorenat dagvatten som Karlskoga miljö och hälsoskyddsavdelning har gjort.

- Det är självklart inte bra eftersom en stor del går ut orenat i vattendrag och sjöar, säger Andreas Eriksson, som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Karlskoga kommun.
Karlskoga kommun ska nu arbeta fram en dagvattenstrategi som är tänkt att förhindra att utsläppen av förorenat vatten kommer direkt ut i sjöar och vattendrag. En del av dagvattnet går via vattenreningsverket men vid riklig nederbörd blir det alldeles för mycket vatten att rena och det finns andra bättre effektivare sätt att rena det förorenade dagvattnet säger
Anders Eriksson:
- Ett sätt är att anlägga så kallade dagvattendammar så att vattnet stannar upp i små konstgjorda sjöar. Då samlas föroreningarna upp där istället och blir då lättare att ta hand om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista