Dom mot Wasabröd i dag

Wasabröd, med tillverkning i Filipstad får inte använda benämningen "Mora" i samband med marknadsföring av knäckebröd. I dag kom beslutet i marknadsdomstolen i målet mot Leksandsbröd som stämt wasabröd. I domen förbjuds Wasa att använda namnet och får betala vite på 400 000 kronor om de bryter mot domen. Wasabröd ska också betala Leksandsbröds rättegångskostnader på 865 000 kronor.
Det är knäckebrödsföretaget Leksandsbröd som stämt Wasabröd, och det är en omfattande bevisning dom båda parterna åberopat i förhandlingarna i Markandsdomstolen. Bland annat menar Leksandsbröd att användningen av produknamnet Mora är vilseledande, eftersom konsumenterna uppfattar namnet som en geografisk ursprungsbeteckning, på grund av den tradition som finns i branschen att döpa produkter efter tillverkningsort. Leksandsbröd menar också att rundbrödet har sitt ursprung i Dalarna och bygderna runt Siljan och att konsumenterna på ett positivt sätt förknippar att rundknäckebröd kommer däriftrån. Dessutonm har förpackningarna bland annat kurbitsmålningar, klockstapeln i Mora och annat som gör att man kan tro att brödet tillverkas där. Wasabröd å sin sida hävdar att Mora är ett varumärke och att konsumenterna uppfattar det som det. Dessutom har namnet funnits på dom runda brödkakorna oavbrutet sedan 1970-talet och att beteckningen går så långt tillbaka som till 1940-talet. Marknadsdomstolen ger i sitt beslut Leksandsbröd rätt och menar att marknadsföringen är vilseledande. Wasabröd får därför inte använda varunamnet Mora vid marknadsföring av sitt knäckebröd. Om trots det skulle göra det utgår ett vite på 400.000 kronor. Wasabröd har nu ett år på sig för omställning. Företaget ska också betala rättegångskostnader på drygt 865.000 kronor )
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".