Degerfors

Degerfors kommun kan få lägre medlemsavgift för Räddningstjänsten

För att hålla kvar Degerfors i Bergslagens Räddningstjänst överväger förbundets styrelse att ge Degerfors en billigare avgift.
Den här veckan jobbar tjänstemän fram en ny modell för hur de sex medlemskommunernas avgifter ska räknas fram. Nästa vecka träffas ledningen för Bergslagens Räddningstjänst och då ska modellen diskuteras.

- Målsättningen för mig är att bibehålla kommunförbundet i den form det är idag och att se över så att alla kommuner känner att det är ett rättvist system, säger Åke Törnesjö.
Degerfors kommun har tidigare sagt att de vill kliva av samarbetet kring räddningstjäntsen, och därmed spara 2 miljoner kronor per år.
I dagsläget betalar kommunerna avgift efter befolkningsantalet. Men den modellen slår snett eftersom kommunerna är olika stora till ytan och vissa kommuner, som Degerfors, behöver ha flera brandstationer.
- Meningen är att det ska bli en lägre kostnad för Degerfors kommun så att de känner att de har en någorlunda rättvisdel i kostnaden, säger Åke Törnesjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista