Jakt allt populärare bland Värmlands kvinnor

Antalet kvinnor i Värmländ - Örebro läns jägarkår ökar stadigt. Det är framför allt unga kvinnor i stora och mellanstora städer som börjar jaga visar siffror från jägareförbundet.

- Jag tror överhuvudtaget på att fler kvinnor får tillgång till manliga fritidsaktiviteter, säger Eva Forsgren, ordförande i Torsby jaktvårdskrets.
- Det behövs också goda förebilder, såsom de kvinnliga svenska skyttar som deltar i OS, säger Eva Forsgren.

Av jägarförbundets drygt 193 tusen medlemmar är närmare 13 tusen kvinnor idag i Sverige. Det är en ökning med ett par procent och i Värmland -  Örebros jägarförbund har antalet kvinliga medlemmar från förra året ökat från 768 till 839 i år.  Mestadels är det kvinnor under 18 år från mellan och storstäder som börjar jaga och Eva Forsberg i Torsby jaktvårdskrets med 35 års erfarenhet har planer på att bilda ett kvinnligt nätverk, eftersom hon märker att jaktintresset bland kvinnorna ökar:
- Det har jag märkt, eftersom jag varit ledare för jägarexamen för kvinnor och de kvinnor som har deltagit i de utbildningarna har inte haft några problem att komma in i ett jaktlag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista