Filipstad

Svårt för nya svenskar att få id-kort

Bankernas hårdare regler för att utfärda id-kort gör att människor som just fått uppehållstillstånd i Sverige har svårt att skaffa en giltig legitimation.
Alice Nyantore som bor i Storfors, får inte köpa ett id-kort från bankerna i Filipstad eftersom hon inte är kund. Och för att bli kund måste hon ha ett id-kort.

-De sa att det finns en ny lag, att de inte kan ge mig något id-kort och att jag ska gå till polisen, säger Alice Nyantore.
Men polisen kan inte hjälpa till. Där fick Alice och pastor Bengt Sjöberg, som hjälper henne, veta att ett id-kort genom polisens försorg dröjer tills man har blivit svensk medborgare. Det tar fem år.
Berry Andersson är rörelseområdeschef på Swedbank i Värmland. Han säger att banken blivit mer restriktiv i väntan på en statlig utredning som ska avgöra vems ansvar det egentligen är att utfärda den här typen av id-kort. Chanserna för nyanlända invandrare att få ett id-kort är väldigt små.

Swedbank beklagar problemen, och Peter Bergqvist på Handelsbanken i Filipstad har undersökt reglerna idag och säger till Radio Värmland att Alice ska få hjälp om hon har med sig Bengt Sjöberg som kan intyga hennes identitet. Men den som inte känner en välkänd kund i Handelsbanken får ingen hjälp där heller.
-Jag tycker inte att det här ska vara godtyckligt, det ska vara någonting som gäller för alla, säger Bengt Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista